Cartelele SIM vor dispărea în curând! Cu toții știm că fără ele nu există telefonie mobilă, SMS și conexiuni de date, însă sfârșitul lor poate fi aproape. Iată despre ce este vorba și ce se va întâmpla!
La începutul anilor 1990, SIM-ul era de formatul unui card bancar, însă a fost înlocuit rapid cu un mini-SIM. În ciuda numelui pe care îl poartă, mini –SIM este în prezent cea mai mare variantă. Măsoară 2,5 pe 1,5 centimetri și este folosit în general în telefoanele mobile simple.
Pe de altă parte, micro-SIM-ul are dimensiuni de 1,5 pe 1,2 cm, o dimensiune intermediară care este folosită tot mai rar. De fapt, acum toate dispozitivele funcționează cu Nano-SIM. Acesta măsoară 1,23 pe 0,88 cm și constă aproape în întregime într-un cip, iar cadrul plastic este foarte subțire. Pentru cei care nu știu, cardurile mici sunt concepute în scopul de a putea evita tonele de deșeuri de plastic.
Cardurile SIM inserabile nu vor fi eliminate pe termen lung, însă vor fi înlocuite cu eSIM. Este vorba despre un cip deja instalat în dispozitiv. Utilizatorilor li se trimite ulterior doar un cod cu care își pot activa profilul de tarife, iar acest aspect ar trebui să faciliteze și schimbarea contractelor.
eSIM-urile nu sunt utile doar pe tabletă sau smartphone-uri, ci sunt utilizate în prezent în dispozitive portabile, ca de exemplu ceasurile inteligente sau trackerele de fitness. Cu un profil activat, puteți efectua apeluri direct cu un dispozitiv smartwatch, fără să aveți mobilul conectat.
Dacă vorbim despre cum rămâne cu operatorii de rețea, ei bine, Telefonica oferă eSIM ca opțiune tuturor clienților care au contract. La Telekom, atât contractele pe termen, cât și cele preplătite sunt activate pentru eSIM.
În ceea ce privește clienții gigantului Vodafone, de această opțiune se pot bucura cei care au contract deocamdată, însă se lucrează și la o ofertă pentru cei preplătiți, conform informațiilor oferite de un purtător de cuvânt.
Telefoanele inteligente eSIM au, de regulă, un slot pentru cartelele SIM și oferă astfel funcții utile dual SIM, la fel ca și telefoanele cu două sloturi pentru carduri SIM. Cu două cartele în telefon, puteți fi contactați pe un singur dispozitiv sub două numere și îl puteți utiliza pe unul pentru serviciu, iar pe celălalt pentru uz personal.
O altă variantă ar fi să cumpărați o cartelă SIM locală în vacanță pentru a putea efectua apeluri mai ieftine sau pentru a putea beneficia de internet. Cu dual SIM puteți comuta înainte și înapoi între furnizori și tarife.
„Oricine termină munca la ora 18:00 și nu mai dorește să primească apeluri de afaceri, pur și simplu pune numărul în așteptare până a doua zi dimineață”, spune Gajek.